Què coneixem com a exòstosi?

Una exòstosi és una creixença òssia anormal que es forma en la superfície d’un os. Aquesta protuberància, també coneguda com a «osteòfit» o «espoló ossi», pot desenvolupar-se en qualsevol os del cos, però és més freqüent en les articulacions i zones on l’os està sotmès a fricció i pressió constant com són les del peu.

En el peu, sobretot entre els dits, és freqüent la formació d’helomes, coneguts bulgarment com a «ulls de poll» o «claus». Aquests helomes són durícies (callositats) que es formen sovint com a resultat de la pressió repetida ocasionada per una exòstosi.

Cirurgia d’exòstosi

En els casos on l’exòstosi no causa símptomes significatius, es pot optar pel tractament conservador, com poden ser ortesis plantars o separadors interdigitals.

En els casos on l’exòstosi causa dolor persistent, limita el moviment o provoca altres problemes, s’obta per la seva extirpació quirúrgica.

Procediment mitjançant el qual sota anestesia local es fa una incisió sobre la zona on es troba l’exòstosi, a continuació s’elimina aquest excés d’os i es tanca la incisió amb punts de sutura.

Postoperatori

Descans. Control del dolor mitjançant analgèsics. Es pot trigar diverses setmanes perquè el pacient torni a les activitats físiques normals.